V Japonsku sa pomaly začína obdobie dažďov cuju, hoci
podľa mojich minulých skúseností to nie je tak zlé, ako mi to každý opisuje.
Aspoň nie v Šizuoke. Hoci kým píšem tieto riadky, za oknom začína opäť
pršať a mne sa o to viac nechce do práce.
Prešli tri týždne a ja som dostala moju prvú výplatu.
Priateľ sa ma už včera nadšene pýtal, na čo ju použijem. A možno tú otázku
položil schválne, lebo vie, koľko peňazí mu za ten mesiac v Japonsku
dlžím. A nielen to. No keďže je to výplata iba za pol mesiaca, zatiaľ
s ňou veľké plány nemám, hoci by som vedela, kde ju utratiť.
No a tieto riadky som písala asi pred viac ako týždňom
a zhodou okolností opäť začína pršať a mne sa ešte stále nechce do
práce. Často dostávam otázku, čo presne v tej práci robím, a preto
som sa rozhodla bližšie popísať ako funguje japonský rjokan. Dnes je to presne
mesiac, čo som začala pracovať, no ešte stále je kopec vecí, ktoré neovládam.
Tento mesiac by som sa mala začať učiť robiť rezervácie
a manažovanie izieb na web stránkach, ktoré majú náš hotel v ponuke,
takže možno o ďalší mesiac pripojím druhú časť.
Rjokan nie je bežný
hotel. Býva väčšinou menší, rodinne založený a ten môj už funguje niekoľko
generácií. Na čele stojí pán riaditeľ, starší troška nervózny pán a jeho žena
zohrávajúca úlohu pani domácej, bez ktorej by to asi celé spadlo. Zamestnanci
na trvalý pracovný pomer sme iba štyria, kde slečna Maličká, ktorá v rjokane
aj napriek jej mladučkému veku pracuje už 2 roky vedie náš malý tím. Táto
dvadsaťjedenročná svedomitá
perfekcionistka je v skutočnosti zaľúbená do 2-D postavičky z populárneho
anime Osomatsusan a míňa veľkú časť svojej výplaty práve na tento koníček.
A taktiež jej Lady Gaga na plné v aute a blond vlasy vôbec
nepredstavujú typickú Japonku, akú by sme v rjokane hľadali. Zabudla som
spomenúť, že perfektne kreslí a strašne ju žerem. Potom u nás nájdeme
mladíka Čierneho, ktorý sa v rjokane objavil asi tiež iba náhodou. Prácu
síce robí dobre, ale nikdy nie viac ako je treba. Rád pozerá do telefónu a vždy
sa poteší, ak po večeri zostane nejaké jedlo. A na záver šialený Talian, ktorý
aj napriek tomu, že žije v Japonsku 5 rokov nevie skoro ani slovo po
japonsky, hoci rozumie celkom dosť. Nikdy sa na prácu nesťažuje, robí rýchlo a je
vynaliezavý, no jeho gény sa nezaprú, v láske má všetky dievčatá a ženy.
Keď sme boli vonku a drtili autá |
Práca začína ráno okolo siedmej, kedy kuchár dopeká rybku a nachystá
surové vajíčko a čerstvý džús. Zvyšok ako napríklad šalát či rôzna príloha
sa pripraví o deň skôr. Hostia majú večer predtým možnosť vybrať si z troch časov na
raňajky, aby mali všetko na stole, keď si zaňho sadnú. Menu pozostáva z hromady
mištičiek, ryže a miso polievky a ich naaranžovanie má svoj systém,
ktorý som si konečne po mesiaci zapamätala. Po raňajkách upraceme stoly a pripravíme
ich na večeru, kedy je opäť dôležité vedieť, kde presne má ležať mini sporák,
či ako uložiť paličky. Medzičasom sa pomaly začína check-out, a tu sa naše
povinnosti rozchádzajú. Slečna Maličká a mladík Čierny idú pripraviť izby
na poobedňajší check-in, kým ja pomáham na recepcii. Po skončení check-outu spravím
uzávierku, čo zahŕňa kontrolu pokladne a terminálov. A potom ma čaká
najmenej obľúbená časť dňa, a to písanie na veľkú bielu tabuľu v kancelárii,
ktorá slúži pre rýchlu a jasnú orientáciu hostí. Pomaly som si zvykla na
škrabopis pána riaditeľa v rezervačnej knihe a už mi nerobí taký
veľký problém rozlúštiť mená hostí a rôzne špeciálne požiadavky, či plány,
ktoré využívajú. Aj keď času to zaberá stále dosť, lebo informácie musia byť
presné a bez chyby. Potom sa väčšinou po zhruba 4 až 5 hodinách ranná
smena končí a v rjokane sa opäť stretáme na tretiu, kedy začína nový
check-in.
Každý z nás si po príchode najprv skontroluje tabuľu,
aby vedel kedy má ktorý hosť doraziť. Talian čaká na recepcii a víta hostí
už na parkovisku, kde im odnáša kufre dovnútra. Kým hosť vypisuje kartu na check-in,
zatiaľ mu odnesiem batožinu do izby. Po ceste zoberiem podložku na kufor, aby
sa v izbe nepoškodilo *tatami a ošibori, vlhké vyhriate malé uteráčiky
na očistenie rúk. V izbe na stôl z chladničky položím domáci jókan, želé
dezert z červenej fazule a pripravím zelený čaj. Keď hostia dorazia
do izby, človek, ktorý ich má na starosti prednesie krátke vysvetlenie izby,
hotela a zodpovie prípadné otázky a opäť ponúkne tri časy na večeru.
Vo voľnom čase sa porobia drobnosti, ako
skladanie uteráčikov, či príprava hygienických balíčkov, nachystá sa *umešú na
prípitok a sojová omáčka v mištičke na *sašimi. Potom nás čakajú už
len prípravy na večeru a samotné podávanie chodov. Menu je jednotné, no má
rôzne stupne honosnosti podľa toho,
koľko si hosť priplatil. Jednotlivé chody si chodíme objednávať do kuchyne
podľa presného poradia. Treba sledovať hostí, akým tempom jedia, nech dlho
nečakajú, ale zase aby nemali na stole naraz tri rôzne jedlá. Aj tu má každý
rozdelených hostí, ktorých má na starosti a pri každom chode je potreba
vysvetliť, o aké jedlo sa jedná. Objednáva a podáva hosťom nápoje,
odnáša prázdne taniere a misky, stará sa o priebeh celej večere. Tu
vypomáham aj ja, hoci som ešte nikdy nemala úplne sama hosťa na starosti.
Edit: Ej počkať, mala! Dvoch hostí z Británie. Úplne som na nich zabudla....
Edit: Ej počkať, mala! Dvoch hostí z Británie. Úplne som na nich zabudla....
Na
záver pri podaní dezertu poďakujeme a spýtame sa na čas na raňajky. Všetko
sa uprace, stoly sa pripravia na raňajky a okolo deviatej večer ideme
unavení domov. Cez víkendy býva oveľa viac hostí a občas sa domov dostávam
až pred desiatou. Je tam samozrejme ešte veľa drobností a detailov, vynechala som prácu upratovačiek (tiež majú svoj systém a rôzne povinnosti), šialeného Taliana a podobne, no zhruba takto vyzerá môj bežný deň v práci. Aspoň prvý
mesiac, lebo časom by sa to malo zmeniť a asi viac budem sedieť za
počítačom.
A asi si môžem spievať Vetroplach...’A tak to ide každý deň so mnou‘....
A výplata išla aj sem... |
Sewitches
*tatami- tradičná japonská rohož vyrobená z rákosu
*umešú- slivkové víno
*sašimi- surová ryba nakrájaná na plátky
*tatami- tradičná japonská rohož vyrobená z rákosu
*umešú- slivkové víno
*sašimi- surová ryba nakrájaná na plátky
Máš to tam teda pestré. Všetko má svoj systém, nezabúda sa na žiadny detail. Ale ako čítam, orientuješ sa stále viac. Aj keď tá práca až do desiatej, uffff, ty musíš mať veľké zásoby energie! :)Pre kolegov si vymyslela podarené prezývky, zrejme sa tieto "nové postavy" v tvojom príbehu budú objavovať častejšie :)
OdpovedaťOdstrániťP.S. Dávaj si pozor na toho Taliana :D
Občas sa na nejaký detail zabudne práve preto, že ich je toľko. Teda aspoň mne sa to ešte stále stáva :D Ale áno, už to začína byť lepšie a v niečom sa už orientujem.
OdstrániťPrekvapivo som celý mesiac bola v pohode a dnes na mňa prišla neskutočná únava, asi to bol najnáročnejší deň za celú dobu, čo tu pracujem. (zrovna jeden z tých dní, kedy som domov dorazila pred 10 večer) Inak mám energie stále dostť :)
Keďže nerada na blogu uvádzam skutočné názvy a mená, tak som sa rozhodla ich poslovenčiť. Obe prezývky však vychádzajú z ich skutočných mien/priezvisk :) Určite ich budem občas spomínať.
P.S. Po mne našťastie nejde :D