O tom, ako to na blogu opäť ožije alebo moja nová cesta do Japonska

Šinnen akemašite omedetógozaimasu! Šťastný Nový rok!

Dnes ale nebudem písať o tom, ako v Japonsku vítajú nový rok, ako som to už stihla zazrieť na všemožných iných blogoch a videách.  Raz sa k tomu určite dostanem, ale až keď to zažijem tak naozaj tradične.

Dnes mám jednu novinku, ktorá by mohla potešiť hlavne ľudí, ktorí sa na mojom blogu už nudia, nakoľko spomienky z Japonska blednú a poslednú dobu neviem o čom písať. No, ale už k tej novinke!

10.marca letím do Japonska na 2 roky pracovať!!! Juchuchúúúúú!
A teraz hneď k niekoľkým otázkam, ktoré sa vám mohli vynoriť v mysli:

1. Ako si si našla v Japonsku prácu a kde budeš pracovať?
Takto na diaľku je to celkom ťažké a pôvodne som mala tri cieľové stanice, a to Tokio, Šizuoka alebo Kóbe. Postupne sa to však okresalo a rozhodla som sa nájsť si prácu v Šizuoke, aby sme mohli s priateľom spolu bývať, kým doštuduje. Vysnívanú prácu sa mi však nedarilo nájsť a vlastne som s tým aj nejako rátala, že človek nemôže mať všetko. Aj Japonsko, aj bývanie s priateľom a aj vytúženú prácu. Po odoslaní životopisu na milión pozícií i nepozícií a dlhom hľadaní na internete som konečne našla inzerát do tradičného japonského hotela v Šizuoke. Zhodou náhod hľadali práve cudzinca, ktorý by sa im staral o zahraničných turistov. Nikdy predtým som nepracovala v takomto prostredí, ale cestovný ruch ma lákal dlho, a tak si vravím, prečo nie. Kopec nových skúseností sa zíde a verím, že ma to povedie k tomu, čo chcem naozaj robiť (hoci to ešte ani sama poriadne neviem).

2. Ako je to s vízami atď?
Zatiaľ nemôžem úplne hovoriť, lebo nemám ešte celý proces vybavovania pracovných víz za sebou, ale základom je tzv. Certificate of Eligibility. To je dokument, o ktorý musí v tomto prípade zažiadať zamestnávateľ v Japonsku na imigračnom úrade. Len pre malý náhľad do toho, čo som musela dodať: niečo ako dôvod záujmu o konkrétnu prácu v Japonsku a môj prínos v nej, prehľad jazykových znalostí vrátane kópií certifikátov, históriu pracovných skúseností, doklad o absolvovaní bakalárskeho štúdia, predmety a známky, ktoré by mohli súvisieť s danou prácou, kópia pasu a študentského preukazu a premýšľam, či som ešte na niečo zabudla. Samozrejme všetko v japončine. S týmto sa moja budúca zamestnávateľka zoberie na ten úrad a treba už len dúfať, že mi ten CoE vydajú. Keď ho budem mať, môžem si na Slovensku na japonskom veľvyslanectve vybaviť pracovné víza.

3. A čo škola?
Školu som sa rozhodla úplne ukončiť. Mojím cieľom bolo tak či tak ísť do Japonska a po okúsení Japonských štúdií v Prahe som nevidela ďalší dôvod v tom pokračovať. Nesadlo mi to a verím, že jazyk a kultúra sa na mňa nalepia v Japonsku oveľa skôr ako v škole. Ľudia v mojom okolí síce celkom nechápu môjmu rozhodnutiu, ale myslím si, že veci sú tak ako majú byť.

Asi toľko k mojim doterajším prípravám a odmlke na blogu. Teraz musím už iba vyčkať a dúfať, že to japonské úrady do marca stihnú. Viem, že práca nebude ľahká a určite mi bude trvať, kým si zvyknem na všetky zmeny a rozdiely, ale na druhej strane sa aj veľmi teším. Ale hlavne sa konečne vrátim do Japonska po dvoch rokoch a okúsim život pracujúceho.


Akékoľvek iné otázky, ktoré vás napadli sa kľudne pýtajte.


Sewitches

Komentáre

  1. Ústa mám otvorené dokorán! Toľko vybavovačiek a tá odvaha opustiť pohodlné zázemie domova a vysokej školy.. všetka česť. Ty si už musela žiť v Japonsku v minulom živote, keď ťa tak ťahá k sebe :D Držím palce, aby sa všetko vydarilo a teším sa na spravodajstvo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S týmto sa vybavovačky ešte neskončili, ver mi. :D Heh, ale ďakujem, dúfam, že sa tá odvaha nevytratí. Hmm ak som tam žila v minulom živote a neodradilo ma to, tak snáď to bude aj v tomto živote ok :) Ďakujeeem :)

      Odstrániť
  2. Už som ti to raz hovorila, ale závidím ti tvoju odvahu a držím ti palce. Nepoznám človeka čo by išiel za svojim snom tak vytrvalo a nezdolne ako ty. Zaslúžiš si, aby ti to všetko vyšlo. Dokončiť školu nie je tá najpodstatnejšia vec na svete a vždy sa k tomu môžeš vrátiť aj v 70-ke keby ti to veľmi chýbalo. Takže vôbec nerieš čo ti kto hovorí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Doteraz sa veci vždy podarili, hoci nie tak, ako som si ich pôvodne naplánovala. Je to až také zvláštne. Ale so školou máš pravdu a neľutujem svoje rozhodnutie. A raz musíš aj ty prísť do Japonska! :D Ešte raz ďakujem :)

      Odstrániť
  3. Myslim, ze toto je moj prvy komentar u teba na blogu, ale citam ho pravidelne. Chcem ti popriat nech sa ti vsetko podari dovybavovat nacas (proces znie komplikovane) a nech vsetko dobre dopadne... a samozrejme sebe zelam aby si mala kopu zazitkov o ktorych sem budes moct pisat :) drzim paste!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za prvý komentár a podporu :) Dúfam, že to vyjde načas, ako vravíš. Písať chcem rozhodne veľa, takže ťa snáď nesklamem.Ešte raz ďakujeeem!

      Odstrániť
  4. Objavila som ťa asi len pred polrokom aj to len vďaka tvojim Tokijskym povedackam. A o blogu som zisitla len teraz, že máš. A úprimne? Ja hltam tie články rad radom, je pol tretej ráno a ja sa neviem odtrhnúť :D a prečo píšem komentár až k tomuto článku (aj tak dosť starému haha)? Lebo sama by som do Japonska chcela ísť a keď čítam že tam ideš druhýkrát (v tej dobe) tak ma až tak boli pri srdiečku (v dobrom) aké to šťastie máš. :) Nenormálne túžim po Tom Japonsku ale akosi sa mi tento cieľ už druhým rokom odďaľuje a po niekoľkých nepodarených pokusov (o návštevu, štúdium v Japonsku a pod) je tento blog troška nakopnutim že nie všetkým dňom je koniec a možno príde nejaka sanca príležitost sa tam dostať.
    Prepáč za dlhší koment ale ďakujem za tvoj blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Saya. Nechapem preco som tento komentar nasla az po 10 mesiacoch a strasne ma mrzi, ze som neodpisala skor. Ale strasne velmi ma potesil! Dakujem! Najvacsim dovodom preco blogy pisem je prave to, ze dufam, ze by mohli niekoho motivovat, alebo ako hovoris troska nakopnut. Verim, ze tvoja cesta do Japonska sa za tu dobu medzi tvojim komentarom a mojou odpovedou aspon trosku priblizila, hoci je Japonsko este stale dost uzatvorene. Daj vediet, ak sa k mojej odpovedi dopatras po takomto case :D Drzim palce. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára