O podivných japonských stvoreniach

Už je to pár rokov, odkedy som si z internetu stiahla knihu The Illustrated Night Parade of a Hundred Demons (v preklade Ilustrovaný nočný pochod sto démonov) od Torijama Sekien z roku 1776.  Moja stiahnutá verzia je nová dotlač, ktorá obsahuje všetky 3 pôvodné ilustrované zbierky. Bolo to tuším chvíľu predtým, než som sa presťahovala do Japonska, čo ma začali fascinovať japonské nadprirodzené bytosti jókai. V angličtine môžeme vidieť preklad demon (používa sa aj monster či spirit), no jókai sú špecifická časť japonského folklóru, a myslím, že sa to nedá doslova preložiť do iných jazykov, rovnako ako nejaký samuraj či nindža. A čo teda vlastne jókai sú? Na internete sa nájde veľa vysvetlení, no zdá sa, že je niekedy ťažké určiť hranicu, čo sa za jókai pokladá a čo nie. Čerti a démoni, zlí  a posadnutí duchovia, ľudia premenení na zvieratá, všemožné nadprirodzené bytosti či stvorenia, v slovenčine bohužiaľ ani nemáme taký bohatý slovník na všetko, čo si pod jókai môžeme predstaviť. Ale ak ste fanúšik anime a mangy, som si istá, že ste na jókai v rôznych podobách natrafili viac než jedenkrát, pretože je to veľmi obľúbená téma práve v popkultúre. Mne sa ako prvé vybaví klasika, ako je anime Inuyasha, kde je hlavný predstaviteľ polovičný psí jókai.

Inuyasha

Jókai dostal do jednej z prvých ilustrovaných podôb práve zmienený Torijama Sekien v období Edo, kedy v Japonsku rozkvitalo umenie a kultúra a príbehy o duchoch a iných nadprirodzených bytostiach sa stali veľmi populárne. V modernej dobe jókai spopularizoval známy kreslič máng, Šigeru Mizuki so svojím dielom GeGeGe no Kitaró z roku 1960. Odvtedy sa doslova s nimi roztrhlo vrece a dnes snáď môžeme vidieť nejakých jókai každú jednu anime sezónu. No ale prečo o tom vlastne píšem? Jókai sa dostali aj do hraných seriálov a jeden taký mám zrovna rozpozeraný, a tak mi napadlo niečo o nich napísať, lebo ma už (ako z prvej vety cítiť) dlhšie zaujímajú.

Seriál Yokai Sharehouse je romantická komédia s hlavnou hrdinkou Mio, ktorá sa oklamaná frajerom a bez peňazí ocitá na ulici. Nič netušiac, je prichýlená v dome, kde spolu nažívajú štyria jókai-ovia, ktorí cez deň žijú normálny život v ľudskej podobe. Samozrejme Mio hneď zistí, že obyvatelia domu sú niečím zvláštni, no aj napriek tomu s nimi zostane žiť a oni jej pomáhajú postaviť sa opäť na vlastné nohy a hlavne dať si do poriadku ľúbostný život. Veľmi sa mi páčia kostýmy a prevedenie ich jókai podôb, hlavne Šuten Dódži, líder všetkých démonov, ktorý sa veľmi podobá čertom z našich rozprávok.


Zľava: Zašiki Waraši, Nurarihjon, Oiwa, Šuten Dódži

Okrem štyroch spolubývajúcich sa v každom diele objavujú noví, už bez tak divní jókai-ovia (väčšinou vyskočia zo studne), no tvorcovia si ešte k tomu zmysleli, že im dajú dosť výrazné osobnosti, ako napríklad gjaru či ósacká babka. Myslím, že fotky vám pre vysvetlenie budú stačiť.


No teraz už troška k naším sympaťákom zo seriálu. Vybrala som iba dve postavy, lebo na popis všetkých pôvodných legiend by som potrebovala pár strán na viac.

Oiwa

Jedným z najznámejších jókai v Japonsku vôbec  je Oiwa, hrôzostrašný duch ženy, ktorá tragicky zomrela v roku 1636. Dočítala som sa, že jej duch stále straší na mieste, kde zomrela a dokonca i ľudí, ktorí spracovali jej príbeh divadelne či filmovo. Oiwa bola vydatá za Iemona, zlého človeka, zlodeja. Rozhodla sa vrátiť do rodného domu, avšak Iemon ju nasledoval, keď v tom ho zastavil jej otec a trval na tom, aby sa rozviedli. Iemon ho zabil a Oiwe klamal, že nájde páchateľa a pomstí ho a tiež ju prosil, nech sa k nemu vráti. Tak sa stalo a Oiwa mu neskôr porodila syna, na čom však utrpelo jej vlastné zdravie. Časom mal Iemon Oiwy plné zuby a začal sa zaujímať o krásnu a mladú Oume z bohatej doktorskej rodiny od vedľa, ktorú Iemon tiež priťahoval. Jej starý otec, pán doktor, ju nadovšetko miloval, a aby sa Oume mohla vydať za Iemona,  rozhodol sa Oiwu otráviť. Namiesto lieku proti chorobe jej predpísal jed, ktorý jej zmrzačil tvár. Znechutený Iemon ihneď súhlasil s doktorovým návrhom rozviesť sa s Oiwou a vziať si jeho krásnu vnučku Oume. Najprv však potreboval skutočný dôvod na rozvod, a tak najal svojho kamaráta, aby ju znásilnil a potom obvinil z nevery. Ten bol však natoľko zhrozený z jej podobizne, že sa zriekol Iemonového príkazu, všetko vyklopil a ukázal Oiwe zrkadlo. Vystrašená svojou vlastnou tvárou schytila hrebeň a snažila sa ju prekryť vlasmi, no z hlavy jej začali vypadávať veľké krvavé chumáče. Úplne sa pomiatla, podrezala si krk mečom a až do posledného dychu preklínala Iemona. 

Jej telo našiel Iemonov poddaný Kóhei a keď mu to oznámil, namiesto očakávaného zármutku sa Iemon tešil. Kóhei ho začal podozrievať, no ešte predtým, než stihol čokoľvek spraviť, Iemon ho zabil. Obe telá hodil do rieky a s novým klamstvom, že Oiwa a Kóhei boli milenci, si vzal Oume za ženu. No Oiwin duch na seba nenechal dlho čakať. Iemon nevedel v svadobnú noc zaspať a keď sa prevalil na druhý bok, namiesto krásnej Oume vedľa neho ležala zmrzačená Oiwina tvár. Zľakol sa a bodol ju mečom, no v tej chvíli ilúzia pominula a on si uvedomil, že zabil Oume. Vydesený bežal za starým otcom po pomoc, no v tom ho prekvapil duch zosnulého poddaného. Opäť sa rozohnil s mečom, no ilúzia znova pominula a pred ním ležalo telo starého otca. Iemon utiekol do útrob noci, no Oiwin duch ho prenasledoval na každom kroku, až kým úplne nezošalel.

V seriáli je Oiwa povolaním zdravotná sestrička a je to práve ona, ktorá na ulici nájde hlavnú hrdinku a dovedie ju do domu. Nestrpí mužov klamárov a večne sa bojí o Mio, ktorá je stále veľmi naivná.

Zašiki Waraši

Zašiki Waraši je detská duša, ktorá do domu prináša šťastie a prosperitu. Najčastejšie sa vyskytuje v podobe asi 6-ročného dievčatka v kimone, s krátkymi čiernymi vlasmi po plecia a červenými líčkami. Táto duša rada robí neplechu alebo sa kamaráti s deťmi, ktoré v dome žijú. Hrá sa s nimi, učí ich pesničky. Niekedy robí spoločnosť aj starším ľuďom, ktorí si ju osvoja ako svoje vlastné dieťa. Vraví sa, že Zašiki Waraši vidia iba obyvatelia domu. No nie je všetko iba pozitívne. Ak sa Zašiki Waraši z domu vytratí, postihne rodinu obrovské nešťastie. Jedna legenda hovorí, že istá rodina zahliadla jej odchod a čoskoro všetci členovia zomreli na otravu jedlom.

V seriáli je touto postavou vtipná staršia pani, ktorá sa stará o celú domácnosť a hlavne varí podivné jedlá. V jednom diele sa na dva dni vytratí z domu a všetci obyvatelia sharehousu panikária, lebo bez nej sa vždy niečo zlé pritrafí.

Kappa

Keďže tento blog dopisujem s odstupom času, seriál som už stihla dopozerať a musím skonštatovať, že to bola príjemná komédia, ktorá mi vždy svojím špecifickým humorom osviežila večer po náročnom pracovnom dni. Na záver sa vrátim k spomínanému Night Parade of a Hundred Demons od Torijamu. Japonsko je bohatá krajina na umenie, kultúru a tradície, a tak si nemohlo nechať ujsť ani takú príležitosť, ako je Nočný pochod. Každý rok tretiu októbrovú sobotu sa v severnej časti Kjóta, na jednej ulici, ktorá je tiež prezívaná Jókai ulicou, koná pochod v kostýmoch. Táto ulica je vraj prechodom medzi ľudským a jókai svetom a v období Heian (794-1185) sa tu podľa povesti  tieto nadprirodzené bytosti naozaj vyskytli. Tento pochod mi troška pripomenul naše fašiangy, ale keďže sa odohráva po západe slnka (a kostýmy sú stokrát prepracovanejšie), pôsobí strašidelnejšie, a tajomné tvory  by som rozhodne nechcela stretnúť v tmavej uličke. Ale určite to mám na zozname miest, ktoré chcem raz navštíviť. Pre predstavu prikladám video.



Sewitches

Komentáre